JAK PSÁT ČLÁNKY?

by - září 27, 2017

Zdravím všechny blogery,

dnes si dáme další "blogger tip" a to, jak psát (efektivně) články. Předem chci upozornit, že nejsem nějaký znalec, ale všechno, co se tu dneska dočtete, píšu na základě vlastních zkušeností, takže to berte jako tip, protože každý má svůj styl psaní článků.


  1. OSNOVA
    Jako úplně první věc, když mám vymyšlený článek, si vytvořím přibližnou osnovu, buď do mého notesu s nápady nebo přímo k článku, abych na nic nezapomněla.
  2. PODKLADY
    Poté vyhledám všechny informace, podklady, najdu nebo vyfotím fotky a ujistím se, že článek bude originální (tzn. že zkouknu různé blogy nebo stránky na internetu a hledám, zda někdo už nevydal stejný nebo hodně podobný článek).
  3. FOTKY A POPISKY
    Jako další si upravím fotky, přidám text nebo upravím velikost.
  4. NÁZEV ČLÁNKU
    Název článku je potřeba si dobře promyslet. Musí vystihovat obsah článku, neměl by být moc dlouhý, protože dlouhý název se v odkazu někdy nezobrazí celý. Rozhodně by ale neměl být lživý nebo tzv. clickbait, o kterých se v poslední době hodně mluví.
  5. TEXT/OBSAH ČLÁNKU
    Konečně k samotnému obsahu článku, na úvod je dobré seznámit čtenáře o čem článek bude a proč ho píšete nebo kde jste vzali inspiraci, poté vložím titulní fotku a článek zalomím. Když máte články zalomené, tak je váš blog přehlednější a čtenáři si vybírají články, které chtějí číst a nemusí nekonečně dlouho rolovat přes všechny dlouhé články. Pod zalomením už jen píšu podle osnovy a celý článek doplňuju fotkami. Na závěr všechno shrnu a poté si článek už jen překontroluju.
  6. PUBLIKOVÁNÍ
    O tom, kdy článek vydám a jaké tam přidám štítky rozhoduju až nakonec, teda pokud už nemám jasno, kdy přesně chci aby vyšel.

TIPY NA ZÁVĚR
  • Zkontrolujte si gramatiku! Články můžou mít skvělý obsah a nápad, ale pokud v něm jsou gramatické chyby, čtenáře to odrazuje.
  • Na závěr dejte čtenářům otázku, na kterou Vám můžou v komentářích odpovědět.
  • Nezapomeňte své články sdílet na socicálních sítích.
Teď jsem Vám prozradila mojí rutinu při psaní článků a určitě teď čekáte otázku pro Vás, tak tady je:
Jak píšete články vy, máte taky svojí rutinu nebo je píšete, jak vám přijdou na mysl? 


MOHLO BY SE TI LÍBIT

0 komentářů